Sunday, September 23, 2012

Johor Bahru --> Kuala Lumpur --> Dubai --> Lisbon --> Coimbra

Assalamualaikum kawan2.
Kemain tajuk siap ada anak panah macam nak belajar rantai makanan Sains Darjah 4 je kan.
Alhamdulillah dah selamat 'lepak' di Coimbra hampir 3 minggu.
Bila fikir2 balik, boleh sampai pulak aku berjalan sengsorang dari Malaysia ke tempat asing ni.
Kalau tanya diri sendiri, memang takut sangat2 sampai kene panic attack tiba2 batuk sampai nak muntah masa nak turun gate pelepasan kat KLIA ritu.
Tak caya tanya Zaza, Sot, Zati, Yana, Aezal.
Eh sebelum lupa, thanks ye kawan2 hantar kita nak berlepas ritu.
Kalau tak meleleh beb air mata nak tinggalkan tanah air takde orang nak meraikan.

Berkat doa Puan Rugayah Ahmad, ahli keluarga serta sahabat handai (amboi sopannya macam ayat salam perantauan),
berjaya la sampai ke sini walau lone ranger.
Terima kasih sangat ya Allah lindungi saya dan permudahkan perjalanan saya.

Sempat terduduk seat orang lain masa dalam flight to Dubai.
Dahla aku duduk tempat mamat yg tolong letakkan beg aku atas rak tu.
Selamba je kan, lepas bagi beg tu terus duduk tempat dia.
Dekat 15 minit jugak la baru sedar yg aku tersalah duduk.
Padan la mamat tu muka pelik je aku duduk situ.
Malu takyah cakap la kan camne.
Merah padam muka.
Mamat tu senyum cool je.
Aku hanya mampu tunduk and say sorry.

Sempat juga buat kawan kejap masa transit kat Dubai.
Jumpa sekumpulan pelajar Malaysia yg belajar medic di Russia.
Gosip punya gosip, Borak punya borak, dah sampai masa masing2 dengan laluan memasing.
Dia punya nervous masa flight nak pegi Lisbon tu lain macam.
Dalam flight duduk sebelah makcik American cool gila dress up macam Martha Stewart.
Dah 12 tahun dia dok Dubai and dia pegi Lisbon untuk bercuti.
(Ye, berborak je la keje kau wawi. Sila apply jadi pengacara Majalah 3 balik Malaysia nanti.)

Sampai je airport, muka kena yakin macam tau jalan.
Padahal ikut bontot orang je kan. Hehe.
Beratur kat kaunter imigresen.
Disebabkan muka yg muda remaja ni, belum apa2 imigresen dah tanya "You're student in what university."
Ceh dengan yakin aku sebut "Universidade de Coimbra" setelah melakukan pengecaman sebutan yg betul berdasarkan video universiti tersebut di Youtube.
Lepas imigresen, tengok luggage dah main putar2 dah.
Senyum, sauk, dan berlalu pergi.
Terus hilang arah tuju sebab tak nampak sign "Taxi" kat mana2.
Okay jangan panik, kita tanya cewek anggun kat information counter ye Wawi.

Rupanya keluar je pintu tu berlambak haa taxi.
Sumbat beg, masuk taxi, dengan yakin aku sebut "train station".
Ye syabas! Pakcik teksi terus cakap bahasa Portugis dengan aku.
Conversation ayam itik pun bermula.
Pakcik teksi sangat chatty, aku taknak lukakan hati dia.
Aku teruskan senyuman meleret dan bila dia gelak, aku gelak.
Sampai train station, pakcik teksi bagi direction bahasa Portugis.
Yang aku pick up, kene naik tingkat atas. Tu je.

Masa beratur nak beli tiket pun pompuan depan aku tu chatty sangat.
Dia cakap tak berhenti dengan nada dan muka excited.
Aku sebagai sweet girl, sekali lagi tak sanggup lukakan hati dia nak kata "nao fala portuguese".
Taktik yang sama digunakan. Senyum meleret, gelak bila dia gelak.
Dari luar tengok train ni macam cerita Slumdog Millionaire pun ada.
Masuk dalam, amboi apesal semarttttt sangat ni.
Bersih, cantik, siap ada plugs untuk charge mobile phone or laptop.
Ada meja boleh la nak buat keje atau tengok drama yg baru di download macam budak seat depan aku.

Entah camne mungkin kepenatan, rupanya aku dah terlepas stop.
Dah nak habis 1 Portugal aku pusing.
Nasib baik Prof Silvia telefon tanya ada kat mana.
Then gelabah, terus bangun, menuju ke depan train dan bersuara lantang nak nangis "Does anyone here speak English? I just realised I missed my stop and I need help."
Nasib baik ada sorang gadis baik hati bernama Andreia fasih berbahasa Inggeris tolong.
Siap tuliskan skrip nak beli tiket patah balik tau.


Dengan sehelai tisu skrip, melangkah penuh keazaman ke kaunter tiket.

Alhamdulillah ada lagi tiket untuk train terakhir dari tempat yg dah tersasar, Famalicao ke hala tuju sebenar, Coimbra.
Masa nak tunggu train tu, dok sengsorang malam2 kat train station tu sambil berfikir,
kalau tiket habis memang 'masak' aku jadi homeless tidur kat train station.


Amek kau kemain lapang train station dia.

Naik train, kacau orang sebelah asyik tanya dah sampai Coimbra ke belum.
Tak sanggup dah nak menyesatkan diri lagi.
Rasa terlalu penat sangat2.
Lepas sejam setengah, akhirnya sampai jugak kat Coimbra.
Prof Aderito dah tunggu kat stesen. Takut sesat lagi katanya. Harharhar.

Sampai hotel, makan biskut, buah and coklat yg prof bagi dengan rakus.
Mana tak nya, pukul 3 dah jejak Portugal, pukul 10 malam baru sampai hotel.
Bila congak2 balik, dari JB tu sampai aku settle kat Coimbra ni, 32 jam beb travel.
Perggghhhh, kalau tanya diri sendiri, tak tergamak aku nak merayap sampai 32 jam.
Naik tangga tingkat 2 pun malas.
Betul2 kuasa Allah yang membantu bagi tenaga, ilham dan pencerahan sepanjang perjalanan.

Tipu la kalau aku kata tak takut langsung sepanjang perjalanan tu.
Yela anak dara kampung, keluar negara sengsorang.
Tempat tiada kedutaan Malaysia, tiada senior atau rakan sebaya Malaysia yg boleh dihubungi.
Tapi aku yakinkan diri. Allah ada dengan kau Wawi.
Malaikat Rakib, Atid kanan kiri kau ni Wawi.
Apa benda lagi kau nak?
Yeah baby, that's the spirit!
Insha Allah inilah pengalaman yang berharga pada diri aku.
Setiap masa, setiap detik, aku betul2 rasa pergantungan diri pada yg maha Esa.
Moga kita semua sama2 sentiasa dalam rahmatNya dan dapat merasa manisnya bila meletakkan diri betul2 bergantung pada Allah swt sahaja :)

4 comments:

  1. Semoga bertahan bersama pedal ayam sampai bulan 6. mandi tiap2 hari ye. :P

    ReplyDelete
  2. Yaya a.k.a. Sot, sila menabung dan datang berkonferens kat sini ;)

    Za, LOL. Cukup bulan pegi bandar sebelah nak carik ayam halal jugak.
    Bab mandi tu jangan pecah lubang eh :P

    ReplyDelete
  3. sronok baca kisah wawi... moga Allah sentiasa melindungi wawi yup... dan moga wawi terus mencapai kjayaan disana...

    from, another wawi hak hak..

    ReplyDelete