Tuesday, December 11, 2012

Kek Batik mengajar erti kejayaan

Assalamualaikum kawan2.
Kabare? (apa khabar bahasa jawa)
Kita alhamdulillah sihat.
Kawan2 macam mana?
Kita kat sini hujung minggu lepas giat buat kek batik.

Malam Jumaat boring2 pergi la shopping biskut Mary, butter, susu sejat tu semua untuk buat kek batik.
Sampai hostel, terus lepak kat dapur.
Ceria menyanyi girang tatkala mematahkan biskut sekeping demi sekeping dengan kasih sayang selama sekilo biskut.
Yang lalu lalang dok tanya, buat apa tu wawi?
Nak masak apa tu wawi?
Biskut apa tu wawi?
Bila cakap nak buat kek, ada yang buat muka biar betul budak ni?
Ada yang muka hek eleh takat biskut murah, susu sejat murah, butter murah, coklat murah, telur 2 biji ni masak-masak boleh sedap mana je?
Tapi takpa, kita teruskan juga.

Masak punya masak, dah siap.
Kita pun tuang ke acuan. Dapat 2 trays.
Kita simpan di freezer awam kat dapur hostel.
The next day, masa kita potong-potong kek tu, kita bagi la kawan-kawan yang memandang enteng bahan-bahan kek batik semalam.
Yang sorang tu cakap "Wow. It does taste like a cake. Really tasty." Siap bulat biji mata dia hokeeeyy.
Yang sorang pula, tak nampak semalam masa kita masak tu. Dia tanya "Where did you buy this? I love it."
Yang lagi sorang pula siap cerita kat room mate kita "You know when I saw her with the biscuits and egg and butter, and she told me she's going to make a cake, I just ignore her. It's all cheap things. But when I taste the cake, I was so surprised it can be that much tasty. And I love it. I just can't believe she made it from all those things I'd seen."

Ok point penting di sini bukanlah betapa sedap kek batik eden,
tapi nak share pengajaran: kek batik ni umpama satu kejayaan.
Kau kena kutuk macam mana pun, kau teruskan usaha.
Biarlah bahan-bahan yang kau guna tu murah ke, apa ke, setakat ini je ke.
Pedulikan apa diorang kata.
Sebab hanya kau yang tahu betapa sedap kek batik tu nanti.
Mungkin lepas kau dah tungkus lumus berusaha (memasak), rasa dah sedap cuma masih tak presentable lagi apa kau buat.
Mungkin hasil yang kau buat tu, memang kena simpan dalam freezer dulu baru cantik, physical jitu dan presentable lalu boleh dimakan.
Dah boleh makan tu, bagi la kengkawan merasa kek batik kau yang enak tu.
Bukan untuk menunjuk, tapi biar dia juga dapat merasa sedapnya kek batik itu.
Kejayaan bukan untuk dijadikan kebanggaan, tapi untuk dikongsi dan dinikmati bersama :)




                     Saya sepotong kek batik

1 comment:

  1. waaaa.....lapar pulak tgk kek batik wawi... n_n

    ReplyDelete